fr  /  cz

Queer 24

Kultura   |   01.04.2024
Akce, které se konají od března do srpna 2024, ve spolupráci s Goethe-Institutem v ČR

Projekt QUEER 24 je společným projektem Goethe-Institutu v ČR a Francouzského institutu v Praze. Jeho cílem je podporovat prostřednictvím nejrůznějsích akcí začlenění a rovnoprávnost LGBT+ osob a komunit, což vnímáme jako naplňování společných evropských hodnoty. Tato aktivita probíhá skrze umělecké události a diskuse s odborníky z oblasti hudby, literatury, společenských věd nebo akademické sféry. 

Projekt QUEER 24 se snaží zviditelnit  příběhy a přínosy LGBT+ osob pro společnost. Dalším cílem je rozšířit diskusi o otázce manželství pro všechny v České republice. Tato šestiměsíční kampaň zahrnuje multidisciplinární program, který je určený pro širokou veřejnost a pojednává o klíčových otázkách lidských práv a rovnosti v Evropě prostřednictvím umění a kultury.

Akce budou probíhat od března do srpna 2024 v Praze za podpory nejrůznějších institucí a asociací a umožní také propojit francouzský, německý a český pohled na toto téma.

Na tomto program spolupracujeme také s Prague Pride (nevládní organizace usilující o respektující a bezpečné prostředí pro LGBT+ osoby) a s dalšími organizacemi jako Jsme fér, (iniciativa, která usiluje o úplné zrovnoprávnění LGBT+ lidí, párů a rodin s dětmi v Česku) a  s českým queer filmovým festivalem Mezipatra. 

Projekt Queer 24 je spolufinancován z francouzsko-německého kulturního fondu


Akce :

Další akce budou postupně přidávány.


Popis projektu / Manželství pro všechny 
Během posledních 13 let se manželství pro všechny  probírá na české politické scéně, ale český parlament nedokázal změnit existující legislativu o registrovaných partnerstvích. Byl by to důležitý krok pro Evropskou unii, protože by ČR byla jednou z prvních zemí bývalého východního bloku, která by legalizovala manželství pro LGBT+ osoby. Rok 2024 je v tomto směru rozhodujícím rokem kvůli navrhované úpravě zákona o registrovaných partnerstvích, která je předmětem diskuse v parlamentu. Německé a francouzské kulturní instituce tak mohou nyní svým vlivem i zdroji podpořit manželství pro všechny v Česku, jakožto základní lidské právo a klíčový element našeho pocitu příslušnosti k Evropě.

Glosář CS
Glossary ENG
Glossaire FR
Glossar DEU

Přidejte se k nám


Členská karta Francouzského institutu
Chci se stát členem